Начало  ›  Новини  ›  PÖTTINGER отбелязва пореден ръст от 26,8% за финансовата 2022/2023 година

PÖTTINGER отбелязва пореден ръст от 26,8% за финансовата 2022/2023 година

Pöttinger продължава да расте!

През финансовата 2022/2023 година (приключваща на 31 юли), австрийската семейна компания продължи своя курс на растеж. С още 26,8% увеличение в сравнение с предходната година, производителят на селскостопански машини отчете оборот от 641 милиона евро.

Този успех се дължи най-вече на ангажираността на 2166 служители в цялата компания. Машините и услугите, предоставяни от компанията със седалище в Грискирхен (Австрия), продължават да се използват успешно по целия свят. Това се потвърждава от постоянно високото съотношение на износа от 90 процента.

Най-добрите работни резултати са от значение

Разработването на машини за обработваеми и пасищни площи, както и дигитални решения, винаги е ясно фокусирано върху нуждите на клиентите. Най-добрата почва и най-добрият сенаж са обещанията, които производителят на селскостопанско оборудване дава за своите продукти, от малки приспособления за алпийски ферми до високопроизводително оборудване за широкомащабни, професионални операции. Ето защо Pöttinger е безспорен номер 1 в света при самотоварещите сенажни ремаркета от десетилетия и е един от международните лидери в универсалните сеялки и косачки.

Иновативното оборудване за земеделие е един от ключовите двигатели за продължаващия растеж. Делът от оборота, който се отчита от техниката за обработка на почвата, изсяващата технология и новата гама машини за грижа за културите, продължава да се развива много добре: сега допринасяйки за повече от една трета от общите продажби на машини, този сектор продължава да расте според плана.

Оборудването за пасища продължава да генерира най-големия дял от продажбите на машини. Новите разработки в самотоварещите се сенажни ремаркета с голям капацитет JUMBO 7000 и 8000 и по-малките модели BOSS, както и косачките и иновативният лентов сеносъбирач MERGENTO имат изключителен принос тук.

Резервните части и износващите се елементи се доставят бързо и се поддържат на склад за дългосрочна наличност, което е важен фактор в селското стопанство. Това е нещо, което отличава Pöttinger и е причината бизнесът с оригинални резервни части на компанията също да се разрасне с двуцифрено увеличение на оборота.

Силна производителност, работеща заедно

Това приятно развитие на оборота от 506 милиона евро през предходната година до 641 милиона евро е възможно само благодарение на силно мотивирана и ангажирана работна сила.
В 17-те дъщерни дружества по целия свят и в шестте производствени завода в Европа (3 в Австрия, Германия, Чехия, Италия) през изминалата финансова година са били наети около 2170 души от 39 различни страни. 

С корени в Австрия - у дома по целия свят

От малка работилница, основана преди повече от 150 години в Грискирхен (Австрия), до международен играч в селскостопанските технологии. Селското стопанство на вътрешния пазар представляваше солидни 10 процента от оборота през изминалата финансова година 2022/2023. Германия оглавява списъка като най-големият единичен пазар, следвана от Франция. Нестихващата война в Украйна продължава, за съжаление, да оказва влияние в някои страни.
Ръст в оборота, в някои случаи значителен, беше постигнат в почти всички обслужвани региони в Европа, Америка и Азия.

Ефективността и устойчивостта са най-важни

През последните години компанията с дългогодишна традиция в селското стопанство направи сериозни инвестиции в разширяване на производствените мощности и оптимизиране на процесите. За да разшири допълнително позицията си на специалист в земеделието, Pöttinger наскоро разработи множество иновативни и интелигентни машини в този сектор. По-специално, това включваше инвестиране в завода за изсяващи технологии на компанията в Бернбург (Германия) и в центъра за почвообработваща техника във Воднани (Чехия). Като логично следствие от променящите се нужди на клиентите и методите на отглеждане, пускането на нова гама от технологии за грижа за културите беше правилната стъпка: от 2021 г. заводът в Щойцендорф, Долна Австрия, е едно от местата на Pöttinger, произвеждащо иновативна селскостопанска технология, фокусирана върху бъдещето. Разширяването на завода през есента на 2022 г. допълнително засили ангажимента към тази устойчива форма на грижа за културите.
Друг курс за бъдещето в модерното земеделие е придобиването на MaterMacc Spa, със седалище в Сан Вито ал Талиаменто в Северна Италия, през ноември 2022 г. Това добавя нова серия сеялки за прецизна сеитба към продуктовата гама.
Постига се бърз напредък в разширяването на новия завод за балопреси и сеносъбирачи в St. Georgen, близо до Grieskirchen. През април 2023 г. беше официалното откриване на втората фаза с новата линия за прахово боядисване.

За да осигурят най-добри работни резултати, машините се подлагат на непрекъсната проверка и обширни тестове. Pöttinger има силен фокус върху това и наскоро инвестира в разширяването на своя тестов център. Новият TIZ 3 (Център за технологии и иновации) е дом на конструкцията на прототипи, тестови платформи за полеви изпитания и технологии за измерване и тестване.

Всеки има нужда от земеделие

Успехът на компанията винаги е тясно свързан с положителната перспектива в селското стопанство и желанието на стопанствата да инвестират в ново оборудване. Лозунгът "Всеки има нужда от земеделие" е неразделна част от посланието на Pöttinger от десетилетия. Изразява признателност към селското стопанство и всички работещи в земеделския сектор. В крайна сметка те са хората, които ни осигуряват надеждни доставки на висококачествена храна. 

Силна стратегия за успех

„През изминалата финансова година успяхме да отговорим добре на нуждите на международните пазари и това се отразява в приятните резултати от продажбите. Изминахме допълнителната миля, за да приложим уменията си за справяне с непредсказуемите колебания в предизвикателствата на търсенето и веригата за доставки. С изключителния ангажимент на целия ни екип, нашите иновативни селскостопански машини, фокусирани върху бъдещето разработки в дигиталните приложения и последователното преследване и прилагане на нашата фирмена стратегия, ние успяхме да постигнем този растеж“, казва Грегор Дитахмайр, говорител на Изпълнителният съвет, доволен от резултатите за годината.

Въпреки това, сега не е време компанията да лежи на лаврите си, както Dietachmayr казва: „Очакваме по-ниски нива на търсене на повечето пазари през следващата година. Признаците за това са очевидни от няколко месеца. Въпреки това, все още има достатъчен потенциал за по-нататъшно развитие и продължаване на нашия курс на растеж Подкрепени от достатъчен производствен капацитет, силен екип, подобрени процеси, оптимизирана дистрибуция и продуктова гама, която непрекъснато се адаптира към нуждите на пазарите, ние сме в състояние да отговорим добре на предстоящите пазарни колебания и сме добре подготвени за бъдещи предизвикателства."

Регионални представителства

БУЛАГРО ЦЕНТЪР Стара Загора
Централен Офис Стара Загора, кв. Железник GPS координати: 42.410004, 25.591976 тел. 042 / 600 171 0888 00 40 60
АГРОАПТЕКА СТАРА ЗАГОРА
Стара Загора, кв. Железник GPS координати: 42.410004, 25.591976 Телефон за контакт: 0884 611 341 Онлайн агроаптека: https://agroapteka.bulagro.bg/
ПРОИЗВОДСТВЕНА БАЗА ЯЗДАЧ
с. Яздач, обл. Стара Загора GPS координати: 42.291732, 25.476855 тел: 0887901116
Зорница Беева
Търговски представител продукти за РЗ, торове и семена регион Стара Загора тел. 0884024313
Мария Чолева
Търговски представител овощни и зеленчукови насаждения регион Пловдив и Пазарджик тел. 0887 89 44 88
Илияна Лалова
Търговски представител Продукти за растителна защита, торове и семена Регион София тел. 0882 517 754
Железчо Жечков
Търговски представител селскостопанска техника регион Русе тел. 0887808330
Явор Якимов
Сервизен специалист Регион Враца тел. 0882 466 672
Емилиян Стоянов
Сервизен специалист Регион Монтана тел. 0882 39 23 23